Кабинетът гласува против искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване

...
Кабинетът гласува против искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване
Коментари Харесай

Кабинетът не даде Бузлуджа на БСП, Борисов: Капанът е виден, искат да съборят коалицията

Кабинетът гласоподава против искането на Българска социалистическа партия да получи безвъзмездно право на прилагане за период от 10 години върху паметника на Бузлуджа.

Предложението е било подкрепено от 7 души, включително и от премиера Бойко Борисов, а 12 министри са дали своят вот " срещу ", излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Министерския съвет. 

От стенограмата излиза наяве, че податлив за отстъпи паметника на Българска социалистическа партия е районният министър Николай Нанков. Останалите министри упорстват за повече информация или вършат оферти за това какво да се включи в контракта за безплатно право на прилагане. 

Единственият, който е изрично срещу решението, е вицепремиерът Валери Симеонов. Той изяснява, че има заплаха такова безплатно отдаване да се сметне за нерегламентирана държавна помощ. Освен това по думите му има и други, които са декларирали предпочитание да поддържат обекта, като показва включително община Казанлък, въпреки от диалога да излиза наяве, че сходно предложение не е импортирано публично. 

Освен това, не е правилно, че единствено от Българската социалистическа партия е декларирана подготвеност за поддръжка на обекта. Такава подготвеност има и от община Казанлък, безспорна подготвеност. Имат и надлежно готови идейни планове, имат и авансово направени договаряния във връзка с снимане, с непознати компании и т. н. Така че, още един път моля да не поддържаме едно такова решение, а по този метод да подкрепим регионалната шефка, която сега самоуверено, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да отбрани държавната благосъстоятелност, споделя Симеонов и добавя: 

Те желаят и още два имота прилежащи, на които да им променим предназначението, да им дадем право за градеж на тези два имота и познайте какво ще става.

Освен това, извинявайте за риторичния въпрос, само че да сте чули в тези 27 години някой път Българска социалистическа партия да вземе нещо от страната, да го възроди, да го възвърне и да й го върне в някакъв по-добър тип?

В края на изявленията думата взема министър председателят Борисов, който акцентира, че настояването на Българска социалистическа партия е капан и цели да сътвори спор в обединението, защото единият сътрудник е изрично срещу. 

Има един неоспорим факт. Преди шест години този парцел е бил възложен на Българска социалистическа партия – тоест, хипотезата на финансовия министър Горанов. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон в действие, за който всички от Българска социалистическа партия са дали своят вот „ за “, и незабавно по-късно да го изискат.

Капанът е изтъкнат. Прекрасно знаят, че нашият съдружен сътрудник, а в една двустранна коалиция няма дребен и огромен сътрудник, ще е изрично срещу. Като се има поради, че ние имаме повече министри в кабинета, в случай че наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, основават ни незабавно тежък спор вътре в обединението. Защото те не вършат нищо, Валери, инцидентно. Веднага по-късно ще кажат: „ Ама той, Борисов, го даде обещание, даде го, в този момент се отметна ”. Това ще са репликите.

Аз също съм уверен, че в случай че те са желали да го вършат, шест години всичките им тези капиталови планове – първо, второ, трето, четвърто – щяха да го създадат. Затова смятам, че настоящето им деяние е тъкмо да ни сблъска вътре в кабинета при взимането на такова решение. И второ, в случай че пък им се даде – да почнат да предявяват непрестанно искания за прилежащи територии, за еди какво си. А третият вид е, ние фактически да предприемем това, което написа в закона, споделя Борисов.

Борисов акцентира, че в този случай ще излезе, че ръководещите са сбъркали, каквото и да създадат. 

Вие виждате – за един рисков даже за здравето и живота на хората монумент в София се води партизанска война, подривни дейности. Ако страната тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „ Добре, защо го вършиме? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там ”. Ако тръгнем да използван закона, ще кажат: „ Те разрушават монументи ”. Сиреч, това е един доста обмислен ход на Българска социалистическа партия, тъй като ние на процедура нямаме нито един потребен ход. В шаха се споделя цугцванг – всеки ход ти е неверен. И по тази причина госпожа Нинова сподели: „ Искаме го, дайте го ”. Но изчака да влезе законът в действие. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години – нищо, и след 7 февруари: „ Хайде, в този момент ни го дайте ”. Но законът към този момент е различен. И те са дали своят вот за този закон, добавя Борисов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР